WT100

Workshop Agile a SCRUM aneb Jak jsme stavěli LEGO

matejmertl cz_xart_skoleni_pm-5326. 6. 2019 jsme s XARTem absolvovali celodenní workshop na míru od společnosti PM Consulting. Přijel za námi sám ředitel firmy Ing. Jan Doležal, Ph.D., aby nás interaktivní a hravou formou seznámil s agilním řízením projektů pomocí metody SCRUM. Že jste o tom nikdy neslyšeli? Většina z nás taky ne. Ale je to dost dobrý!

Agilní přístupy a agilní manifest

Na úvod nám Honza vysvětlil, co si máme představit pod pojmem "agilní" a jak se agilní metody aplikují na vývoj softwaru. Dovolím si teď parafrázovat definici agilního přístupu z webu pmconsulting.cz, abych něco nezmastila:

Agilní přístup rezignuje na marnou snahu definovat celkový rozsah projektu a soustředí se spíše na formulaci jeho nosné vize. K té následně směřuje plněním malých částí projektu a získáváním zpětné vazby od zákazníků.

Je to jasné? Ne? Podle mě jde prostě o to netrávit desítky hodin úvodní analýzou a zbytečnými časovými odhady, které stejně nikdy nevyjdou, ale raději se rovnou pustit do práce a něco tvořit. Ve zkratce to shrnuje i Manifest agilního vývoje softwaru, který nám Honza představil hned poté:

  • Jednotlivci a interakce před procesy a nástroji
  • Fungující software před vyčerpávající dokumentací
  • Spolupráce se zákazníkem před vyjednáváním o smlouvě
  • Reagování na změny před dodržováním plánu

SCRUM

V další části workshopu jsme se seznámili s tzv. SCRUMem - nejpoužívanější metodikou agilního řízení projektu. Její název prý vychází z rugby: "Scrumage" představuje herní situaci, kdy se shromáždí celý tým a společně se snaží získat/udržet míč. Pro konkrétní definici ale budu opět radši parafrázovat PM Consulting:

SCRUM je založený na krátkých iteracích neboli sprintech. Na konci každého sprintu by přitom měla být hotova část projektu, na kterou je možné získat zpětnou vazbu od zákazníka. Proces SCRUMu je zcela v rukou SCRUM týmu - sebeorganizované a multifunkční skupiny, která si sama určuje, jak nejlépe vykonávat svou práci.

Pojďte pane, budeme si hrát...

Dostatečně seznámeni  s agilním řízením a SCRUMem jsme se mohli pustit do třetí, závěrečné  části workshopu - praxe ve formě interaktivní hry s LEGEM, na které jsme si vyzkoušeli celý postup SCRUMu od definice vize projektu až po realizaci několika sprintů.

Naším úkolem bylo vybudovat pomocí papíru, tužek a LEGA plážový resort pro vývojáře. A jak nám to šlo? Parádně, samozřejmě. :) Posuďte sami:

matejmertl cz_xart_skoleni_pm-51matejmertl cz_xart_skoleni_pm-54matejmertl cz_xart_skoleni_pm-55matejmertl cz_xart_skoleni_pm-58matejmertl cz_xart_skoleni_pm-59matejmertl cz_xart_skoleni_pm-60

 

A co dál?

AgileVše, co nás Honza naučil, teď testujeme v praxi s reálnými úkoly od vás. Naše programátory už neřídí projektový manažer. Z úkolů, které jim zadáme, si podle svých kompetencí a časových možností sami vybírají, co, kdo a kdy bude řešit. A víte co?

Je to mnohem efektivnější a navíc zábavnější. 

Jsme zkrátka agilní i bez LEGA.

Díky, Honzo!

 
Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru