WT100

Co má společného phishing a sousedovic pes

Pozor na phishing!Internet je nekonečné tržiště senzací. Ale i podvodů. A jedním z těch nejzáludnějších je phishing. Tentokrát jde totiž do tuhého, v ohrožení jsou vaše citlivé údaje.

Taktika podvodníků je jednoduchá, ale účinná

Autoři phishingu umí nalákat svou oběť snadno, jako by lákali huňatého psa od sousedů na kus salámu. Proč se jim to daří? Rádi předstírají, že jsou populární sociální sítě, aukční weby, on-line platební portály, úřady státní správy nebo vaše oblíbené firmy. Pošlou vám e-mail nebo zprávu, chtějí zadat klíčové údaje do pečlivě připravených okýnek a ... a je zle. Jelikož jsou pro ně peníze až na prvním místě, vaše peněženka může zaplakat.

Podvodný e-mail poznáte

Každý e-mail od výše uvedených organizací si pozorně prohlédněte:

  • Zaměřte se na adresu odesílatele. Opravdu je od instituce, která se k e-mailu hlásí?
  • Prozkoumejte kvalitu jazykového projevu. Ať je v češtině, v angličtině nebo v jiném jazyce, zpravidla obsahuje chyby a evokuje slabé jazykové dovednosti autora.
  • Podívejte se také na odkazy, aniž byste na ně klikli. Jen v prohlížeči zkontrolujte jejich cílovou adresu. Skutečně vede na PayPal, internetbanking, kurýrní službu nebo sociální sítě?

Jestliže e-mail vykazuje některé nebo dokonce všechny tyto signální znaky, ruce od něj pryč!

Phishing PayPal

 

Zdroj obrázku: Wikipedia.org.

iStock 000010248834_Full_copyJak se bránit i bez použití násilí?

Obrana pevnosti probíhá na více úrovních. Na prvních hradbách se musíte seznámit s osvětou problému a bezpečnostními pravidly. Hlavně nikdy neposkytujte citlivé údaje u podezřelých mailů. Další hradby může obsadit vhodný software se svými nástroji - některé programy phishing rozpoznají, upozorní na něj a případně nepřítele zneškodní. Osvědčily se kvalitní antiviry ve vašem počítači. V boji pomůže i nový sílící spojenec - vzniká stále více organizací, které s podvodnými praktikami bojují. První státy se do boje pustily i legislativně.

Náš tip: Mrkněte na podrobné informace o phishingu do hloubky problému.


Ze strany XARTu se žádných podvodných zpráv bát nemusíte, naši pevnost jsme proti phishingu maximálně zabezpečili. Dobře vycvičený sousedovic pes se prostě na salám nenachytá. A navíc je tu XAVER se svou palicí...

 
Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru