WT100

Jak správně připravit data pro tisk

Vzorník CMYK„Máte to ve CMYKu, nebo v RGB? Má to spad? A můžete nám to poslat v PSD nebo Ai?" ... Taky máte občas pocit, že pan Novák z tiskárny má mrtvičku? Nelekejte se, není třeba volat 155. Váš tiskař chce jen vědět, v jakém stavu mu dodáte podklady pro tisk.

A protože nechcete vypadat, že nevíte, která bije, a rádi byste panu Novákovi dodali vše v pořádku, připravili jsme pro vás ve spolupráci s holkama z naší reklamní divize krátký návod, jak na to.


1. CMYK = :) RGB = :(

Color-gamutPřed odesláním souborů určených k tisku se vždy ujistěte, že máte grafické podklady připravené ve CMYKových barvách. Pokud tomu tak není a barvy jsou v RGB režimu, může se stát, že budete výsledným tiskem nemile překvapeni. RGB se totiž používají v prostředí obrazovek (počítačové monitory, fotoaparáty, televize atd.), ale kdybyste je chtěli vytisknout, některé odstíny (především zářivá zelená a zářivá oranžová) by byly po vytištění mdlé a zašedlé.

Neplatí to samozřejmě u všech barev – podívejte se na obrázek vpravo, jaké barvy lze vytisknout (CMYK), jaké barvy dokáží zobrazit obrazovky (RGB) a jaké barvy vidí lidské oko.

2. Nezapomeňte na spadávku

Spadávka je pruh kolem finálního rozměru, který se sice vytiskne, ale při řezu na vámi zvolený formát se odřeže spolu se zbytkem papíru. Vytváří se hlavně v případě, kdy grafika (fotografie, obrázky, pozadí) zasahuje až k okraji dokumentu.

Když spadávka chybí, může se stát, že i při drobné odchylce při řezání (nikdo není dokonalý, ani pan Novák) zůstanou na vytištěném dokumentu nevzhledné bílé proužky. Ideální velikost spadávky jsou 2 mm. Každý tiskař také ocení, když dokument pojmenujete tak, aby bylo už z jeho názvu patrné, jestli spadávku obsahuje, nebo ne (např. název tiskoviny_2mm spad.pdf).

3. Ořezové značky

Ořezovými značkami si zajistíte, že váš dokument v tiskárně nařežou na správnou velikost – tyto značky určují rozměr a zároveň i to, kde končí spadávka a začíná bezpečná oblast. Podívejte se opět na názorný obrázek:

Spad a ořezové značky

 

4. PDF, JPEG nebo snad Word?

Poslední věc je formát. Podklady pro tisk vám doporučujeme zasílat v PDF, to je ideální. Ale když pošlete jiný formát, dobrý tiskař si s tím také poradí. 

A pokud předem víte, že vaše dokumenty bude nutné před tiskem upravovat (typicky např. u vizitek nebo letáků), pošlete vždy i jejich zdrojový soubor (tzn. Ai, PSD, INDD) a případně také použité fonty. Ušetříte tím spoustu času, který by jinak grafici trávili překreslováním a přepisováním.

 

Zvládli jste to? Gratulujeme! Takto připravené dokumenty jsou prostě super a pan Novák z vás bude mít radost. Může se ale samozřejmě stát – a stává se to často :) – že podklady dostanete bez spadávky nebo v RGB barvách a není ve vašich silách to změnit. Nic si z toho nedělejte. Šikovní tiskaři to zvládnou i tak a připraví vám tiskoviny podle vašich představ. Třeba jako holky z naší tiskárny. Tak zapomeňte na pana Nováka a tiskněte s námi! ;)

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru