WT100

Zpověď filmové hvězdy: exkluzivní rozhovor s hlavním hrdinou snímku XART ve filmu

XART movie_copySnímek XART ve filmu vám jistě nemusím představovat. V květnu letošního roku tento svěží počin režiséra Petra Mráze rozvířil vody naší kinematografie a vyšvihl jeho aktéry - do té doby neherce z reklamní agentury XART - mezi nejhledanější celebrity českého internetu.

Nám se nyní podařilo přemluvit hlavního hrdinu Aleše Janouška, který ve filmu hraje sám sebe, k exkluzivnímu rozhovoru.

1) Ahoj Aleši, jak se daří? Už ten boom okolo XART ve filmu opadl?

Ahoj Hanko, díky za optání. Teď už je docela klid. Ale první týdny po premiéře našeho filmu byly opravdu náročné. Běžela nám velká propagační kampaň a fanoušci se na nás vrhali na každém kroku. Celé to vrcholilo začátkem července na karlovarském festivalu. Potom ten největší boom začal pomalu opadat a teď už se vše vrátilo do starých kolejí a my se zase můžeme plně soustředit na tvorbu webů, online marketing a výrobu reklamy. Tedy to, co umíme nejlépe. Nebo jsem si to alespoň myslel, než jsme natočili film. (smích)

2) Jak ten nápad natočit film vůbec vznikl? A kde jsi narazil na režiséra Petra Mráze?

Jak říkám na začátku filmu - dlouho jsem přemýšlel, jak naši společnost nejlépe představit. Umíme skvělou grafiku i pěkné texty, ale obrázky a slova někdy nestačí. A tak mě napadlo video. Nápad jsem postupně i s kolegy rozvíjel, až jsme došli k závěru, že by se na tom měl podílet celý tým. Protože XART je hlavně o lidech...

Co se týče režie, zvažoval jsem vlastně jen dvě jména - Quentina Tarantina a Petra Mráze. Quentin ale zrovna připravoval snímek o Charlesi Mansonovi, takže bychom natáčení museli odložit. A tak jsem požádal o spolupráci Petra, se kterým se známe už delší dobu. Petr s námi úspěšně spolupracoval už dříve na videích pro klienty.

3) Co následovalo? Jak jste se na natáčení připravovali?

Nebylo to nic hrozného. Každý si musel napsat vlastní scénář a připravit rekvizity, toť vše.  I když u těch rekvizit jsme se pravda trochu zapotili - sháněli jsme truhlu, starý psací stroj, motorovou pilu, ...

4) Neměl jsi strach, jak to tví kolegové - neherci - zvládnou?

Neměl, důvěřuji jim. A nezklamali. Někdo je samozřejmě talent od přírody a hraní si vyloženě užíval, někdo bojoval s trémou, ale zvládli to všichni. Byť někteří s pomocí našeho obchodního ředitele Franty Blažka. Franta je velmi empatický, dokáže se vžít do ostatních a pomocí domácí slivovice v nich potlačit strach, trému, ... cokoliv. Je rozený psycholog.

5) A jak probíhalo samotné natáčení? Nechce se mi věřit, že byste kvůli tomu zavřeli firmu...

Ne, kdepak. Práce pro klienty nemohla stát. Hned na začátku jsme si udělali jasný natáčecí plán a podle něj jeli. Jednotlivé týmy jsme prostě natáčeli postupně - když se například točilo u marketérů, programátoři v klidu pracovali. Díky tomu natáčení nikomu nezabralo více než pár hodin včetně přípravy scénáře a společných scén.

6) Pokud dobře počítám, ve filmu účinkuje 23 postav. To není málo. Na kolik natáčecích dnů jste se od první do poslední klapky dostali?

Původní plán byl natočit jen 5 klíčových lidí (vedení firmy + vedoucí týmů) a zvládnout to v rámci 2-3 natáčecích dnů. Nakonec jsme ale scénář rozšířili na všechy lidi v agentuře, jak už bylo řečeno. A jak Hanko správně počítáš, ve filmu nás hraje celkem 23 včetně budoucích XARŤáků - mých a Frantových dětí. To vše se nám podařilo stihnout během 5 natáčecích dnů. No a něco samozřejmě zabrala postprodukce - střih, korektury a export. Nad tím Petr strávil cca 20 hodin.

7)  Pověz mi ještě něco o použité technice. Film začíná pohledem na dálniční most ve Velkém Meziříčí, takže byl určitě zapotřebí dron. Co dál?

Drony byly dokonce dva, velký INSPIRE a malý PHANTOM. Kromě toho si Petr přivezl fotoaparát Panasonic LUMIX a sadu objektivů od klasického až po teleobjektiv, několik světel a odrazovou desku, bezdrátový a prostorový mikrofon, klasický a ruční stativ... Bylo toho určitě ještě víc, ale to by vám přesně řekl Petr. Má profi vybavení na natáčení snad ve všech podmínkách.

8) Ve filmu se objevují i grafické prvky...

Ano, to jsem si nemohl odpustit. Víš, od malička jsem velký fanda němých filmů s Charlesem Chaplinem, které mi máma pouštěla, když jsem ještě neuměl mluvit. Později, v první třídě, jsem potom propadl komiksům. Z té doby mi utkvěl v hlavě film Kdo chce zabít Jessii?, ve kterém komiksové postavy komunikují pomocí textových bublin ilustrovaných Kájou Saudkem. No a od toho už byl jen krůček k tomu propůjčit našemu maskotovi XAVEROVI roli "komiksového moderátora". Navíc, jak víme, XAVER toho nikdy moc nenamluvil. (smích)

9) Jak si vysvětluješ obrovský úspěch, kterého XART ve filmu dosáhl?

Tak v prvé řadě musím říci, že mě to samotného překvapilo. Takový úspěch jsem opravdu nečekal. Napadá mě snad jediný důvod, jak si to vyvětlit: Před natáčením jsem se vydal do USA za Milošem (Miloš Forman - pozn. redakce) pro nějaké rady. A mimo jiné jsem se dozvěděl, že Miloš svůj úspěch postavil na práci s neherci. Pro inspiraci jsme si dokonce pouštěli cut-off verzi  Hoří má panenko. Tak mi to nějak vrtalo v hlavě a nakonec jsem do toho šel taky... No a výsledek se zřejmě ukázal!

Ale abych nebyl za hvězdu jen já. Myslím, že na tomto místě se sluší poděkovat všem, bez kterých by XART ve filmu nikdy nevznikl. Děkuji Petrovi za skvěle odvednou práci, děkuji vedoucím týmů Martinovi, Petrovi, Soni a Honzovi, kteří se svými lidmi a Petrem vymýšleli scénáře, děkuji i všem kolegům za nadšený přístup od zajištění rekvizit až po odvahu před kamerou. Dále děkuji těm, kteří mě inspirovali: rodičům, Charliemu Chaplinovi, Kájovi Saudkovi a Miloši Formanovi. Děkuji také všem sponzorům, děkuji merchandiserům, děkuji porotě Zlatého glóbu, která na nás jistě nezapomene, děkuji pořadatelům karlovarského festivalu za pozvání, děkuji...

10) Aleši, promiň, že přerušuji tvou děkovnou řeč, ale mohu ještě poslední dotaz?

Ano, jistě.

11) Na filmových fórech se debatuje o pokračování. Co je na tom pravdy?

No... je to tak. Už to asi můžu prozradit. Do XARTu v průběhu léta a podzimu přišli noví kolegové, kteří ve filmu tím pádem nejsou - a to je velká škoda. Takže s Petrem pomalu, ale jistě připravujeme sequel. Natáčet bychom snad měli začít na jaře 2019.

Kromě toho průběžně vypouštíme do světa krátkometrážní filmy jako třeba Máme nový web. V tomto případě se role scénáristky a režisérky zhostila jedna z kolegyň Zdíša Neusserová. Není samozřejmě náhodou, že je absolventkou oboru Audiovizuální tvorba. A za kamerou stál a stříhal to kolega Matěj Měrtl. Filmařina se zkrátka stala součástí naší práce a zároveň naším velkým koníčkem.

Aleši, děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů jak na poli reklamy, tak ve filmu!

Taky děkuji Hanko!

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru