WT100

Doba covidová je doba covidová... aneb co se dělo v XARTu v minulém roce z personálního úhlu pohledu

společná fotkaNáš maskot XAVER – kdyby žil – by asi nevěřil, co vše se může stát v jednom roce, který tak významně a nezapomenutelně ovlivnil okem nerozpoznatelný vir Bůh ví odkud. Ale dost je špatných zpráv ze všech stran. Jako obvykle se chceme odlišit a napsat několik pozitivních slov.

Jen co jsme začátkem roku 2020 dokončili roční zúčtování daní a připravili nová daňová prohlášení, přišly první zprávy o prvních nakažených. Ale co bylo v Číně, bylo daleko. Těšili jsme se z běžných pracovních věcí – vidět se s kolegy denně na pracovišti, zajít si společně na oběd, v případě konzultace seběhnout schody a vše na místě vyřešit...

Jenže sotva na evidenčních listech zaschnul inkoust z tiskárny, přišlo něco, co nikdo nečekal. Mnoho kolegů muselo zůstat doma s dětmi, naučit se pracovat vzdáleně, skloubit pracovní povinnosti s péčí o rodinu a nějak se s tím vyrovnat. Věřili jsme, že to skončí brzy... Realita je ovšem jiná, a tak se s tím pereme způsobem sobě vlastním. A úspěšně! Podívejte se, co jsme za tu dobu zvládli a změnili v přístupu k práci:

1) Tým na prvním místě

Utvrdili jsme se, že jsme neskutečně silný tým – dokážeme se vyrovnat s vládními nařízeními a umíme fakt hodně zabrat, i když musíme pracovat z domu, třeba i s rýmou nebo s dětmi za zády.

2) Efektivnější plánování práce

Zvládli jsme se zdokonalit v systému plánování práce agilním způsobem a naši dva SCRUM masteři stihli v době mezi lockdowny i odborné školení v Praze.

3) Nový redakční systém ©XART

Kolegové vývojáři stihli dokončit náš vlajkový produkt - moderní a hlavně „vlastní redakční systém, který nikdy nezestárne".

4) Personalistika & HR

xart FB_obchodak-1080x1080_01_1Nemuseli jsme snižovat stavy zaměstnanců. Naše řady naopak posílilo sedm nových kolegů. Některé benefity jsme sice preventivně zmrazili, ale cíl udržet si všechny zaměstnance děj se co děj jsme splnili! A tím nekončíme - v roce 2021 plánujeme nadále růst a posílit zejména náš obchodní tým.

OČRZvládli jsme zajistit péči o zaměstnance a statečně jsme bojovali například s výkazy péče pro čerpání OČR. Malá zajímavost: Pro jednoho zaměstnance čerpajícího OČR je nutné vytisknout 6 listů papíru, v dokumentu ohledně plánovaných směn, skutečných směn a směn, kdy bylo čerpáno OČR, je třeba udělat průměrně 50 křížků a k tomu všemu si ještě musíte pohlídat aktuální formulář, kterých Česká správa sociálního zabezpečení vydá do měsíce hned několik verzí zřejmě proto, aby zajistila bystrost a pohotovost personalistů. :)

5) Dobré jídlo a pití

SnídaněVytvořili jsme si v naší firemní kultuře nové pracovní pozice vykonávané souběžně s hlavní činností. Máme vlastního food managera, který s obětavou péčí zajišťuje denní objednávky jídel z přilehlých restaurací. Náš kolega Martin díky tomuto počinu dokonce vstoupil do XARTí síně slávy.

Podobnou zásluhu má i kolegyně Soňa, která zastává pozici drink managera a každé pondělní ráno připravuje pro všechny přítomné preventivní kapku pálenky.

Čas od času, když to situace zrovna dovolí, si navíc společně připravíme domácí snídani nebo oběd...

6) Týmové akce

V rámci zákonných norem jsme se snažili zvládnout i oblíbené firemní teambuildingy. V červnu jsme se po několika měsících legálně, s chutí a vervou vydali k našemu jednateli Alešovi na zahradu, kde jsme si zajezdili s autíčky na dálkové ovládání, zahráli si živé pexeso a spořádali grilovanou krůtu i vepřovou kýtu. Na konci listopadu, když přišlo mírné rozvolnění, se nám zase podařilo uspořádat setkání na půdě firmy, kde jsme z důvodu zmrazení kultury zorganizovali grandiózní oscarový večer.

AktivityPexeso 2XAVERY I

 

7) Originální PF na závěr

Těsně před Vánocemi se nám podařilo natočit týmové PF, které je fakt pecka – nejen, že reaguje na covidovou situaci a ukazuje nás neformálně, ale hlavně je o tom, že se navzájem podporujeme a fandíme si – ostatně koukněte sami: pf2021.xart.cz.

 

Co dodat? Po roce si zase zvykáme na nový letopočet, znovu pracujeme na ročním zúčtování a pořád ještě vyplňujeme oblíbené výkazy péče... Jsme však o rok zkušenější a věříme, že společně to zase zvládneme, ať to bude jakkoliv těžké. Dál budeme bojovat o maximální spokojenost našich zaměstnanců a klientů a budeme se snažit co nejlépe pracovat. Chceme se také zúčastnit prestižních soutěží a projektů – tak nám držte pěsti!

A i když netušíme, co vše letošní rok přinese,  s jistotou můžeme říci, že pokud máte kolem sebe fungující tým složený z odborníků s lidským přístupem a k tomu vedení, které je férové a myslí to s firmou dobře, hraje vám do karet ta nejlepší kombinace, jak situaci zvládnout. Díky za to!

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru