WT100

ElePHPanti

IMG33939V XARTu vyvjíme projekty v jazyce PHP. Maskotem tohoto programovacího jazyka je modrý slon, pojmenovaný příznačně "elePHPant". Mít jednoho skutečného na svém pracovním stole je snem mnoha vývojářů. Nejsem výjimkou a jednoho dne jsem se rozhodl si tohoto maskota pořídit. 

Zatím byly spatřeny tyto základní druhy elePHPantů:

  • malý (cca 20 x 10 cm) - je známo více barevných odstínů a skladby těla, podrobnosti dále v článku
  • velký (cca 50 x 20 cm) - na pokraji vymření, známa pouze modrá barva

Pokud chce mít člověk vlastního elePHPanta, je možné vyrazit na lov (za pomoci schopného vyhledávače), nebo se přidat k lokální skupině nadšenců, která po domluvě provádí hromadné objednávky. V současné době ale nelze tímto způsobem originální modré slony získat.

První elePHPanti se v ČR začali poprvé pohybovat zřejmě už v roce 2008, kdy se skupina nadšených vývojářů rozhodla zřídit firemní zoo, a tak adoptovali menší stádo modrých zviřátek z Kanady. V roce 2010 se po dlouhém putování objevila  další skupinka elePHPantů v hlavním městě. Jeden ze slonů ale nad ostatními vyčníval a cítil, že jeho posláním je něco víc, než jen pomáhat svému majiteli s programováním. Geekslon, jak si začal říkat, ještě téhož roku využil jedinečné příležitosti a kandidoval do voleb Plyšové Rady Českého Rozhlasu. Konkurence těch nejvzdělanějších a nejvýřečnějších plyšáků byla silná, přesto tyto volby vyhrál.

289350 2414190670747_1425348515_oO rok později se po menších komplikacích s dopravcem objevil na území ČR další vrh elePHPantů z daleké sloní farmy v Asii. Tento vrh čítal na stovku kusů, kterým vévodil jeden extra velký exemplář, považovaný v současné době za ohrožený druh.

V této době se už malí elePHPanti na našem území úspěšně množili a nabývali na oblibě, a tak není divu, že se u nás na začátku roku 2013 objevil další mohutný vrh z Asie. Šťastných majitelů přibývalo, stejně jako zájmu o další kusy, který obecně přetrvává dodnes. Od konce roku 2013 se čeká na další dodávku originálních modrých elePHPantů od původního lovce, který jako jediný znal tajemství pořízení ohroženého druhu elePHPanta obřích rozměrů. Originálního elePHPanta ve standardní velikosti, která je už na našem území hojně rozšířena, není nutné lovit, je možné si pořídit už zkroceného a dokonce vybrat pohlaví.

Díky kvalitnímu genomu elePHPantů a také velké oblibě a spokojenosti majitelů, se čas od času podaří vyšlechtit specifický druh, který je potom nabízen k odchovu. Seznam některých povedených výsledků:

  • oranžový - časopis PHP Architect 
  • zelený - aplikační framework Zend Framework
  • fialový - skupina PHPWomen
  • černý - vývojářská skupina AmsterdamPHP
  • červený - aplikační framework Laravel
  • zelený - zdarma ke vstupence na vývojářskou konferenci ZendCon 2015 (PHP7)
  • červený - vývojářská konferece ZendCon 2013
  • zlatý - jedinečný kus v dražbě k příležitosti výročí 20 let existence jazyka PHP

Některé z exemplářů jsme už adoptovali a chováme je v našem firemním stádu, které se postupem času bude jistě rozrůstat. Začínáme se řídit heslem, které frčelo v éře Pokémonů: "Gotta catch them all!".

V nedávné době byl vypátrán prapředchůdce elePHPantů, u kterého se předpokládá, že se jej povede zachránit a rozmnožit. Budeme doufat, že se to podaří a že brzy budeme mít v našem stádu skutečného mamuta!

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru