WT100

Cybersquatting aneb pokud plánujete založit s.r.o., nejprve si zaregistrujte doménu!

CybersquattingPozor! Internetoví šmejdi objevili další způsob, jak z podnikatelů vytáhnout peníze. Prochází obchodní rejstřík a kontrolují, jestli má nově založená společnost zaregistrovanou vhodnou doménu. Pokud ne, zaregistrují si ji a poté ji nabízejí k prodeji za mnohem vyšší částku, než za ni sami dali. Tato nekalá praxe už má dokonce své označení: cybersquatting neboli doménový squatting.

Jak to cybersquatteři mají vymyšlené?

Cybersquatting - TaittingerUvedeme příklad z praxe.

Společnost CAD4You s.r.o. se 22. 2. 2022 zapsala do obchodního rejstříku. Hned o den později, 23. 2. 2022, si doménu cad4you.cz za obvyklých 200 Kč zaregistroval jistý "doménový specialista" TAITTINGER.CZ. A nejen to, rovnou si založil i stejnojmenný firemní profil na Facebooku.

Doménu tento vykuk následně přesměroval na své stránky, kde uvádí velmi stručné infromace o své specializaci, cenu, za kterou vám doménu v případě zájmu prodá (5000 Kč!) a prostý e-mailový kontakt, přes který lze dojednat její odkup. Více informací o této záhadné společnosti nikde nanajdete...

5000 Kč místo 200 Kč

Jeden z jednatelů nově založené firmy CAD4You, pan Vojtěch Kříž, se na uvedený e-mail ozval a požádal o odkup domény. Nabídl za ni dvojnásobek pořizovací ceny, 400 Kč. Odpověděl mu jistý pan "Alfred Taittinger", což je s největší pravděpodobností smyšlené jméno, že doménu spolu s profilem na Facebooku prodá jedině za 5000 Kč.

Nehoráznost, že? Společnost CAD4You navíc není zdaleka jediná, která se s panem Taittingerem přišla do styku. Na chlup stejné případy nám hlásí i další klienti a známí z oblasti webdesignu. Co s tím?

Se šmejdy se musí bojovat

Je tu samozřejmě možnost nepřistoupit na jejich špinavou hru, i když za cenu kompromisu - vždy můžete zvolit jinou (často méně hezkou) doménu, která obsahuje například pomlčku či nějaké doplňující slovo, anebo má jinou koncovku (.com, .eu, ...). Totéž platí o firemní stránce na Facebooku.

A touto cestou šla i naše společnost CAD4You:

Poté, co nám pan Taittinger odmítl prodat naši doménu za nabídnutých 400 Kč a trval na nesmyslných 5000 Kč, jsme ho už víc nekontaktovali. Raději jsme si za klasických 200 Kč zaregistrovali dvě nové domény, konkrétně www.cad-4-you.czwww.bim4you.cz, přičemž první doménu jsme přesměrovali na druhou. A stejně jsme postupovali i v případě Facebooku. Šmejdy podporovat nebudeme.

 
Jan Němec, jednatel společnosti CAD4You s.r.o.

Taittinger

 

Co z toho plyne?

S postupem založení firmy buďte opatrní.

Hlídejte si, komu své plány sdělujete.

Předem zvažte registraci domény, profilů na sociálních sítích, ochranné známky apod.

Registraci domény vám na základě zkušeností doporučujeme i v případě, že zatím neplánujete nové webové stránky. Jde o minimální investici, která se do budoucna vyplatí.

Nejste si jisti, co vše byste měli pro svou firmu zaregistrovat a založit, aby se v online světě neztratila? Rádi vám poradíme, neváhejte nás kontaktovat.

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru