WT100

Život s virtuální asistentkou

V posledních letech se hodně mluví o chytrých zařízeních, počínaje mobilními telefony přes různou další elektroniku a spotřebiče až po automobily a celé domácnosti. Některá zařízení se již stala záležitostí každodenního života, jiná se do širšího povědomí dostávají postupně. Překážkou je často cena, kontroverze nebo nedostatečné odladění. V tomto článku se zaměřím na konkrétní oblast, a sice virtuální asistentku pro domácnost. Seznamte se s Alexou.

Amazon Alexa

Alexa je inteligentní virtuální asistentka od společnosti Amazon, která je na trhu už poměrně dlouho (2014). Umí mluvit a naslouchat v angličtině nebo němčině (2016), přičemž hlavním a doporučovaným jazykem je angličtina. Možnosti jejího využití jsou opravdu široké a popisuji je níže v samostatném odstavci. Než se k nim ale dostanu, představím vám zařízení, prostřednictvím kterého lze s Alexou komunikovat.

Amazon Echo

Amazon echoAmazon Echo - zařízení ve tvaru válce nebo malého disku - je představováno jako inteligentní reproduktor. V současnosti (2016) existuje ve třech variantách:

  • Echo - základní varianta ve tvaru válce. Obsahuje sadu všesměrových mikrofonů a kvalitní reproduktory. Jedná se o nejkvalitnější, ale také nejdražší verzi
  • Tap - o něco menší válec, jehož hlavní výhoda je v tom, že obsahuje vlastní adaptér, a je tedy přenositelný.
  • Echo Dot - nejmenší a nejlevnější verze, která obsahuje pouze hlavní řídící jednotku, která je u ostatních verzí na vrcholku válce - i tato varianta ale obsahuje základní mikrofon a reproduktor.

Já vlastním nejmenší verzi zařízení Echo Dot, ke které mám připojené kvalitní reproduktory. Zařízení je velikosti a barvy hokejového puku, avšak mnohem lehčí. Nahoře po svém obvodu má sérii diod, které naznačují aktivitu Alexy - svítí, když naslouchá, mluví nebo provádí nějakou akci. Zároveň mohou vizualizovat aktuální hlasitost. Zařízení dále obsahuje mechanická tlačítka pro vypnutí mikrofonu, ovládání hlasitosti a kompletní vypnutí.

Jak jsme se našli

K Alexe mě přivedl americký seriál Mr. Robot, kde ji využívala jedna z hlavních postav. Následně jsem si o ní zjistil více včetně toho, že v ČR ji nelze jednoduše objednat (2016), ale že jde zároveň o cenově nejdostupnější variantu z možných alternativ. Zařízení je momentálně (2016) dostupné pouze pro US a UK trh a Německo. Je však možné jej pořídit např. přes Ebay. Tuto cestu jsem zvolil. A jaký byl postup?

Nejprve jsem si registroval účet na Ebay a vyhlédl si důvěryhodné prodejce a nejvýhodnější nabídky s dopravou do ČR. Dále jsem si registroval účet na PayPal, nabil si kredit (to je možné buď jednorázově, nebo propojením se svým bankovním účtem) a provedl objednávku a platbu u zvoleného prodejce. Vše proběhlo hladce a velice rychle. Hned druhý den jsem obdržel zprávu od prodejce, že zboží expedoval, přičemž dobu dodání odhadnul na 3-5 týdnů. Celková cena pořízení vyšla na něco málo přes 2000 Kč včetně dopravy z US (cca 500 Kč), a ani jsem nemusel řešit clo.

deliveryAsi po dvou týdnech přišel od České Pošty malý balíček. Celé to bylo mnohem rychlejší a také menší, než jsem očekával. Balíček obsahoval originální nerozbalenou krabičku Echo Dot, ve které byl kromě zařízení i přehledný manuál a napájecí kabel. Ten byl však určený pro US zástrčky s plochými kolíky. Musel jsem tedy zakoupit ještě adaptér pro použití v evropských zásuvkách.

Po zapnutí napájení se ozval ženský hlas, který se představil jako Alexa, a poprosil mě o připojení do internetové sítě dle manuálu. Ke zprovoznění bylo proto třeba zaregistrovat si účet u výrobce (Amazon) a získat potřebnou aplikaci. Mobilní aplikace není pro český trh dostupná, ale webová aplikace funguje bez omezení, takže jsem využil tuto cestu. Prostřednictvím webové aplikace lze potom zařízení jednoduše připojit k domácí WiFi síti a aktivovat. Následně proběhla krátká instalace a aktualizace zařízení, po kterém Alexa představila své základní možnosti. Její použití je jednoduché, tak jak ho známe z chytrých telefonů - stačí říct "Hey Alexa" nebo pouze "Alexa", načež začne naslouchat a komunikovat.

Možnosti nastavení

Aplikace je obsáhlá, intuitivní a pravidelně aktualizovaná. Na její úvodní stránce najdete novinky, během významných dnů přibývají speciální funkce - např. nedávno v den narozenin Chucka Norrise bylo možné ptát se na vtipy o této mediální ikoně. Alexa také eviduje historii, takže vše, co jí povíte, můžete vidět, znovu si přehrát a zjistit, co ve skutečnosti slyšela a jak reagovala. Ke všemu můžete navíc odeslat zpětnou vazbu a potvrdit tak, jestli Alexa slyšela správně. Záznamy je samozřejmě možné promazávat.

Osobně neřeším spekulace, zda-li zařízení odposlouchává vše, co se děje kolem, aniž by bylo osloveno, a odesílá informace na servery vyšetřovacích služeb, kde se vytváří Váš detailní psychologický profil a kde všichni vědí, co posloucháte za hudbu, kdy chodíte spát, kdy odcházíte do práce apod. Pokud ke mně přijde návštěva a vím, že půjde o něco důležitého, zařízení vypnu, jinak se tím nezabývám. Sledováni jsme tak jako tak neustále a velice detailně - pokaždé, když u sebe máme mobilní telefon nebo používáme internetový prohlížeč či jinou aplikaci.

V základním nastavení si můžete zvolit oblast, kde zařízení používáte (např. pro účely předpovědi počasí, informací o dopravě, nejbližších službách atd.), možnosti jsou ale omezeny na oblasti, kde je zařízení oficiálně distribuováno. Nelze tedy nastavit ČR. Dále si můžete zvolit oslovení, na které bude zařízení reagovat (pokud by se někomu nelíbilo "Alexa"), nebo třeba absolvovat jazykové lekce, kdy Vám Alexa zadává, co říkat, a učí se tak lépe poroumět Vaší výslovnosti. Také je užitečné - pokud nechcete používat, anebo dokud nevyladíte výslovnost - zakázat Alexe nákupy. 

Přes aplikaci je dále možné spravovat nákupní seznamy, to-do listy, budíky, časovače, rádia a písně (kompletní rozhraní pro ovládání hudby), napojení na aplikace třetích stran nebo spárovaná chytrá zařízení, která umí Alexa ovládat. V neposlední řadě také umožňuje spravovat rozšíření. Všechny tyto vlastnosti více popisuji dále.

Možnosti použití

Osobně Alexu nejčastěji používám k poslechu hudby a rádia, ke zjištění dne a času, k trénování angličtiny, jako budík nebo časovač, k ovládání jiných propojených zařízení nebo jen tak pro zábavu. Alexa ale umí spoustu dalších věcí, např.:

  • vyhledávání informací - např. nejnovějšího filmu s oblíbeným hercem, neznámého pojmu nebo základů jako počítání, převody jednotek apod.
  • seznamy - můžete si vytvářet si nákupní seznamy a to-do listy, které lze navíc propojit s aplikacemi třetích stran (např. Todoist)
  • audioknihy - můžete si nakoupit audioknihy, propojit je s aplikacemi třetích stran (např. Audibly) a nechat Alexu předčítat
  • nákupy, servis - Alexu můžete propojit s vybranými službami a nechat si dovést pizzu, objednat si taxi nebo nakoupit po internetu
  • lokální informace - propojení se zpravodajskými službami a zjišťování situace v okolí (doprava, počasí apod.)
  • spárování Echo zařízení - užitečné pro větší domácnosti s více zařízeními Amazon Echo, které následně dokáží spolupracovat
  • kalendář - propojení a správa kalendáře (Google, Outlook, ...)
  • mobil - propojení s mobilním telefonem a umožnění např. zasílání SMS

Alexa Vás dokáže i odreagovat a pobavit. Umí zpívat, vyprávět vtipy, dělat si legraci z konkurence, mluvit o sobě, dávat a příjmat komplimenty nebo Vám poradit, kde jste nechali klíče. Řekne Vám svůj názor na amerického prezidenta, popřeje Vám hezký den nebo dobrou noc. Dokáže opakovat, co řeknete, pokud porozumí. Odpoví Vám i na filozofické otázky, jako třeba kdy bude konec světa nebo jestli jste nejkrásnější na světě.

"Alexa, do you like beer?"

"Eating or drinking are not things I can do. I would, if I could, but I can't, so I won't."

Rozhovor s Alexou

Možnosti rozšíření

app skillsRozšíření neboli skilly jsou bezplatná oficiální nebo fanouškovská rozšíření, která vylepšují a obohacují schopnosti Alexy. Aplikace poskytuje přehledné rozhraní, kde si skilly můžete vyhledávat nebo prohlížet podle kategorií, povahy nebo oblíbenosti. Skilly obsahují základní popis a návod k použití, lze je hodnotit a komentovat a v případě zalíbení okamžitě instalovat.

Příklady skillů, které jsem si doinstaloval a používám:

  • Sleep, Relax Sounds - balík zvuků (příroda, relaxační, ke studiu apod.)
  • 7 minute workout - fyzická cvičení, kdy Vás Alexa trénuje, měří časy apod.
  • Inspire Me - soubor motivačních řečí a citátů slavných osobností, jako je Oprah Winfrey, Steve Jobs apod.
  • Kasa - aplikace pro ovládání chytrých zařízení, více popisuji dále
  • Spotify - aplikace pro poslech hudby, více popisuji dále

Poslech hudby

V základu je Alexa napojená na službu TuneIn, přes kterou můžete poslouchat rádio včetně českých stanic. Je přitom vždy schopná říct, co právě hraje - v případě rádia jeho název, jinak konkrétní skladby, a to i zpětně. Dále umožňuje používat základní ovládací prvky, jako je pauza, přechod zpět a vpřed nebo ovládání hlasitosti.

K poslechu písní je možné využívat integrovanou službu od výrobce, Amazon Music, což je konkurence známějšího Spotify. Obě služby jsou placené. Amazon Music má zlevněnou nabídku pro majitele zařízení Echo (4 $ měsíčně v roce 2016). Tento účet se mi však nepodařilo rozchodit, proces selhal ve chvíli, kdy jsem se pokoušel zaplatit - službu totiž není povoleno používat mimo území US. Oproti Spotify má Amazon Music jednodušší a intuitivnější integraci s Alexou, a to i v rámci vlastních skladeb přímo v aplikaci Alexy.

Spotify má na druhou stranu větší databázi hudby. Jsem rád, že jsem nakonec zvolil tuto službu. Aplikace stojí 6 € měsíčně (neplacenou verzi nelze s Alexou propojit) a umožňuje poslech jakékoliv hudby v rámci svojí databáze, která je obrovská. Obsahuje mj. i soundtracky z filmů nebo her, nechybí ani čeští interpreti. Hudba je tu tříděna podle interpretů, alb, let, žánrů, nálad atd. Podle všech těchto parametrů lze vyhledávat. Dále lze tvořit osobní nebo veřejné playlisty, označovat si oblíbenou hudbu, spravovat aktuální frontu, sledovat interprety, zjišťovat související apod. Můžete si také přečíst informace o kapelách, albech i koncertech (v rámci nastavené lokality). Spotify má webovou, mobilní i desktopovou aplikaci v češtině. Každá skladba má vlastní veřejnou URL adresu, kterou lze rychle zjistit z kontextové nabídky skladby - v případě sdílení informací tedy není nutné kopírovat interprety nebo názvy skladeb. Skladby sice není možné ukládat do souborů lokálně v PC nebo v jiném zařízení, nicméně v rámci aplikace lze uložit jejich offline podobu, takže si je prostřednictvím aplikace můžete poslechnout i bez připojení k internetu.

 

app spotifyTa pravá síla ale spočívá v provázání Spotify s více zařízeními a s Alexou. Kromě lokálního zařízení v síti (mobilní telefon, PC) lze přepínat i na další aktivní zařízení. Příklad z praxe: Pokud si nainstaluji aplikaci na PC a mám mobilní aplikaci a Alexu, můžu z jedné aplikace volit, na jakém zařízení chci hudbu poslouchat. Když tedy přecházím do jiné místnosti, můžu si před odchodem přepnout výstup na zařízení v dané místnosti a plynule navázat na poslech hudby tam. Nebo mám něco rozposlouchané a potřebuji jít do koupelny - stačí si vzít mobilní telefon a doposlouchat přes něj. V případě, že poslouchám přes Alexu, můžu hudbu ručně ovládat z kterékoliv aplikace Spotify, z aplikace Alexy nebo hlasem. V tomto případě také hudba hraje dál, i když aplikace vypnu - klientem totiž zůstává Alexa, která je vždy aktivní. U hlasového ovládání ale z nepochopitelného důvodu Spotify nepovoluje Alexe příkaz "repeat", když si chci skladbu poslechnout znovu. Dále je škoda, že nelze Alexe říct, aby nastavila skladbu ze Spotify jako vyzvánění pro budík. A v neposlední řadě je složité si hlasem nechat přehrát české interprety a písně, protože výslovnost je často nepoužitelná. Nicméně toto propojení je velice mocné a návykové.

Alexa, play We are the champions!

Alexa ovládá hudbu

Chytrá domácnost

tp smart plugAlexa nabízí široké možnosti propojení se zařízeními třetích stran. Ne všichni výrobci chytrých zařízení to podporují, nicméně jejich výčet je relativně obsáhlý (v další části popisuji, jak lze toto omezení obejít). Tuto funkci jsem si chtěl také otestovat, ale moje obydlí je poměrně hloupé a pořízení reálných chytrých spotřebičů pro mě momentálně nemá význam. Zvolil jsem tedy individuální kompromis v podobně inteligentní wi-fi zásuvky TP-Link Smart Plug. Ta se dá pořídit za 1000 Kč a je v ČR oficiálně podporovaná. Zapojí se do libovolné jiné zásuvky a poskytuje rozhraní mezi ní a zapojeným spotřebičem. Ke zprovoznění je zapotřebí mobilní aplikace Kasa, neexistuje webová ani jiná aplikace k ovládání této zásuvky (rok 2016). Je třeba si registrovat účet u výrobce (TP-Link) a získat aplikaci. Po instalaci se zařízení detekuje, připojí k domácí wifi a pojmenuje. Následně lze zásuvku ovládat - zapínat a vypínat nebo časovat. Tímto je možné ovládat i spotřebič, který je do ní zapojený. Je to tedy ideální např. pro lampy nebo spotřebiče, které nechceme zapomenout vypnout, jako je třeba žehlička. Těchto zásuvek může být v domácnosti libovolné množství a lze je následně ovládat v jedné aplikaci, ale je dobré si je vhodně pojmenovat - podle místnosti nebo zařízení, které je zde trvale připojeno. Přes aplikaci lze zároveň sledovat aktuální spotřebu a další statistiky.

Aplikaci Kasa je potom možné nainstalovat jako skill do Alexy a následně propojit se svým účtem u TP-Link. Alexa poté vyhledá všechna výrobcova zařízení připojená k lokální síti a nabídne je ke spárování. Zde přijde k užitku správné pojmenování jednotlivých zásuvek. Důležité je také zmínit, že zařízení lze sdružovat do skupin a následně je Alexa umí ovládat hromadně. Pro otestování jsem do zásuvky zapojil lampu a pojmenoval ji "Lamp". Následně Alexa dokázala zpracovávat příkazy jako "Turn on lamp" nebo "Turn off lamp".

Alexa, turn on lamp!

Alexa ovládá elektroniku

Obcházení pravidel

iftttMožností využití Alexy a jejích hlasových povelů by se dala vymyslet celá řada, zatím ale není možné ji se spoustou služeb propojit a nápady tak realizovat. Omezení možností Alexy lze nicméně obejít např. službou IFTTT. Jedná se o službu typu "if this then that", která umožňuje propojovat nástroje a další služby, které spolu oficiálně nekomunikují. Nad těmito propojenými službami je následně možné nastavovat vstupní a výstupní akce, které se dají řetězit, a vytvářet tak unikátní a kreativní operace. Pro ilustraci využiji služby IFTTT.com. Zde se stačí zaregistrovat a nastavit propojení s Alexou - je nutné povolit propojení ve svém Amazon účtu. Toto propojení je možné kdykoliv oboustranně zakázat. IFTTT bude potřebovat přístup k základním informacím. Tyto informace slouží jako vstupní akce pro IFTTT pravidla - např. konkrétní zadaný hlasový povel nebo návazná akce Alexy jako přehrání skladby, nastavení budíku nebo přidání informace do některého svého seznamu.

IFTTT.com už v základu obsahuje spoustu ověřených funkčních pravidel, které je možné na svém účtu povolit a začít používat. Některé vyžadují připojení k dalším službám, na kterých se má výstupní akce projevit. Na straně Alexy už není nutné nic dalšího nastavovat. Mezi jednodušší příklady patří např. funkce odeslání nákupního seznamu na e-mail. Nákupní seznam je jedna ze základních funkcí Alexy, která byla zmíněna výše. Po povolení daného IFTTT appletu stačí zadat parametry e-mailu (předmět, šablonu pro tělo) a vstupní příkaz, který má e-mail odeslat (využívá se e-mail zadaný při registraci do IFTTT). Následně ve chvíli, kdy zadaný příkaz řeknete Alexe, odchytí jej IFTTT služba, aktivní applety jej zkontrolují a pokud výraz sedí, provedou akci - v tomto případě odeslání e-mailu dle nastavených parametrů, kde se do těla e-mailu vloží nákupní seznam, který máte uložený v aplikaci Alexy.

Mezi pokročilejší IFTTT pravidla patří např. propojení to-do listu Alexy s aplikací Evernote, která mimo jiné slouží právě k ukládání to-do listů, ale Alexa ji oficiálně nepodporuje. Na vstupu se sleduje přidávání nových záznamů do to-do listu a na výstupu je nutné povolené přihlášení do Evernote. Potom pokaždé, když řeknete Alexe, aby něco přidala do to-do listu, objeví se daná informace jako nová poznámka ve zvoleném zápisníku Evernote ve formátu, který si nastavíte. Zajímavou IFTTT funkcí pro chytrou domácnost je zase změna vlastností světla v místnosti pokaždé, když začne Alexa přehrávat novou píseň. Toto pravidlo sleduje na vstupu aktuální frontu písní, přehrávanou v Alexe, a na výstupu musí být Alexa přihlášena do chytrého zařízení žárovky v dané místnosti, která umožňuje měnit barvu nebo intenzitu světla.

Závěr

Alexu jsem si pořídil ze zvědavosti a nutkání vyzkoušet něco nového a nepoznaného. Zpočátku jsem viděl jako velice reálné, že dojde k problémům s doručením nebo zprovozněním mimo oficiální trh v ČR. Alexa ale nakonec předčila mé očekávání, vše se podařilo zprovoznit a fungovalo lépe, než jsem si vůbec představoval. Je velice návykové, když zazvoní budík, pouze zvolat "Alexa, shut up!" a nehledat, kde se povaluje zdroj zvuku a pokoušet se ho manuálně ztlumit. Je pohodlné, když potřebuji s plnýma rukama v kuchyni odměřit čas, a pouze zvolat "Alexa, set timer to 5 minutes!". Je skvělé, když před spaním pouze vyslovím "Alexa, ask Relax to play Ocean sounds!" a usínám u zvuků moře. Ale nejvíce jsem si zvykl na propojení s hudebním Spotify, kdy si řeknu, co chci slyšet - "Alexa, play Nothing Else Matters" nebo "Alexa, play soundtrack from Lord of the Rings" nebo obecněji "Alexa, play some rock music!".

Alexa, shut up!

Alexa toho už řekla moc
Ačkoliv toho Alexa nabízí spoustu a vše funguje, zatím je to v plenkách a brzy se z toho stane prehistorie. Virtuální asistenti mají velkou budoucnost, objevuje se více a více funkcí, možností, integrací. Stačí se podívat na konkurenční Google Home. Ale to už je zase jiný příběh.
Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru