WT100

Správa serverů v XARTu

Moji kamarádi se mě často ptají, co obnáší správa serverů, kterou se v XARTu zabývám.

V tomto článku bych jim i vám rád objasnil, o co se zhruba jedná.

Správa serverů je podle mých dosavadních zkušeností především pestrá práce, která zahrnuje několik vrstev komunikace se servery: od vlastního hardwaru a datových kabelů přes datové toky na síti až po vlastní zobrazená data, která vidíte na obrazovce počítače.

56125

Co je vlastně server?

Server je v podstatě specializovaný počítač podobný tomu, který máte doma, na rozdíl od něj je ale optimalizován pro vykonávání velkého množství požadavků klientů, například uživatele, který si chce na svém počítači zobrazit stránku s článkem na našem blogu.

Typy serverů v XARTu

V XARTu zajišťujeme provoz několika typů serverů:

  • Zejména jde o webové servery vracející webové stránky.
  • Data webových stránek se ukládají do databází na databázových serverech, které jsou uspořádané pro rychlé vyhledávání a aktualizaci dat.
  • Dále tu máme e-mailové servery, které slouží pro ukládání a odesílání e-mailů.
  • Spravujeme také DNS servery pro převod doménových jmen. Když například zadáte do prohlížeče web www.xart.cz, tento server vrací IP adresu v číselné podobě, které servery lépe rozumí.
  • Na zálohy dat používáme zálohovací servery. Zálohy se tu mimochodem provádí denně, ale díky pokročilým technologiím se ukládají pouze přírůstky (takzvané inkrementy), což podstatně snižuje velikost záloh.
  • A máme tu i monitorovací servery, které se napojují na všechny ostatní servery a skenují jejich služby, jestli fungují dobře. Pokud zaznamenají problém, posílají nám e-mail. Při závažnějších potížích, jako je například úplný výpadek některého serveru, posílají SMS.

Co obnáší správa serverů?

Správa serverů zahrnuje celou řadu činností od rutinních a jednodušších až po složitější.

K jednodušším činnostem patří například přidání nové e-mailové schránky nebo nastavení DNS záznamu pro web nacházející mimo firmu XARTu. Patří sem i vylepšení doručitelnosti e-mailů pomocí přidání nových bezpečnostních prvků, například klíče DKIM. Pokud nás monitorovací systém upozorní na větší vytížení některých služeb, například větší počet poslaných e-mailů či větší počet požadavků na databázi, může se jednat o útok hackerů. V tomto případě je potřeba přidat jejich IP adresy na naši černou listinu, takzvaný firewall.

Mezi složitějsí operace patří výměna záložního UPS zdroje, jeho propojení se servery a přidání nového disku do serveru. Tato práce se někdy může protáhnout do pozdních večerních hodin, během kterých se aktualizuje software na našich serverech. Aktualizace probíhají v této době záměrně kvůli výpadkům služeb na serverech. Aby byla zachována konzistentnost a integrita dat při aktualizacích na těchto serverech, je totiž potřeba aktualizované aplikace dočasně vypnout. Správa serverů zahrnuje i převod služeb - hlavně webů a e-mailů - mezi servery. A patří sem i zajišťování přístupů do našich systémů pro nové kolegy, zejména vývojáře.

5 důvodů, proč se rád starám o servery

Tato práce je zajímavá z několika aspektů:

  1. Přináší nové technické výzvy, jako je optimalizace výkonu serveru, zabezpečení dat nebo řešení neočekávaných problémů.
  2. Z větší části lze tuto činnost dělat na dálku, třeba na prosluněné pláži v Karibiku.
  3. Správa serverů vyžaduje spolupráci s ostatními správci, klienty, vývojáři, projekťáky a marketéry, čímž podporuje interpersonální dovednosti.
  4. Jedná se o stabilní práci
  5. s pružnou pracovní dobou, kterou si může člověk přizpůsobit podle potřeb.

Co víc si přát? :)

84409

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru