WT100

Jak zjistit používané prohlížeče v cizích zemích

Možná Vás také někdy zajímalo (ať už profesně nebo jen tak), jaké prohlížeče jsou v jaké zemi nejvyužívanější. Na základě toho se dokážeme rozhodnout, pro které prohlížeče v dané zemi web odladit.

Ideální by bylo, aby se web zobrazil všude správně a bez chyb. Tady ale narážíme na protichůdné postoje. Klienti se svým webem chtějí odlišit (a my takové weby chceme vytvářet), a proto často sáhneme po nějakém novém řešení, u kterého je ovšem možné, že ho prohlížeče nedokážou správně pochopit. Zde potom balancujeme na ostří nože: ladíme pro starší / méně používané prohlížeče; některé funkce vypustíme; a některé prohlížeče ignorujeme. Které jsou které?

Zjišťujeme rozšíření prohlížečů ve světě

Vynikající službu poskytuje globální statistika http://gs.statcounter.com/. Dokáže vypsat rozšíření prohlížečů skrz jednotlivé země i kontinenty.

StatCounter-browser-AT-monthly-201407-201507 StatCounter-browser-SK-monthly-201407-201507 StatCounter-browser-DE-monthly-201407-201507

 

Přesnost statcounteru

Na svých stránkách uvádějí, že sbírají údaje z 3 milionů webů za měsíc. Důležitým údajem je, že  statcounter měří pageview (http://gs.statcounter.com/faq#global-stats-accurate), tedy zobrazení stránky. Tato metodika nás nutí ke zpřesnění otázky: chceme změřit, který prohlížeč generuje nejvíce trafficu (pageview: aktivní uživatelé, kteří nešetří kliknutím), nebo kolik lidí používá který prohlížeč (pasivnější uživatelé, kteří na internet jdou třeba jen několikrát týdně)? Zase se to stáčí k tomu, koho vlastně webem chceme oslovit. Ale to je otázka na jindy. J

Porovnání měření statcounteru s naším trafficem

Zkusili jsme srovnat výsledky statcounteru s naším vlastním měřením přes Google analytics. Také sledujeme pageviews, abychom srovnali metodiku. Obě statistiky jsou omezeny na ČR, měření je zprůměrováno z více webů.

A výsledek? Rozdíly jsou minimální.

 StatcounterGA
Chrome 42% 45%
Firefox 24% 24%
IE 18% 18%
Safari 5% 6%
Opera 5% 3%

 

Prohlížeče v ČR

Zatímco v ČR a nám nejbližším státům jasně vede svatá trojice Chrome-IE-Firefox, například v Indii je situace zajímavější. Tam jasně vede UC browser, následuje Chrome a hned za ním „mrtvá“ Opera.

StatCounter-browser-CZ-monthly-201407-201507 StatCounter-browser-IN-monthly-201407-201507

 

 

Vždy se vyplatí prozkoumat situaci předem

Raději dvakrát měřit a jednou řezat, v případě kódování webů to platí dvojnásob.

 

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru