WT100

Organizace v pozadí internetu

Často slýchávám dotazy, jakým způsobem je vlastně internet řízen – kdo rozhoduje o tom, kdo dostane jakou IP adresu, kdo přiděluje doménová jména, prostě kdo to má celé na starosti. Někteří se domnívají, že si internet žije vlastním životem a nikdo se o něj nestará, jiní si zase myslí, že všechno řídí nějaká všemocná organizace. Jak to tak bývá, pravda je někde uprostřed.

ICANNZa hlavní organizaci v pozadí internetu by se dnes dala označit ICANN (Internet Corporation for Assingned Names and Numbers ) – v překladu Internetová organizace pro přidělování jmen a čísel. Jmény se v tomto případě myslí DNS záznamy – domény prvního řádu. Čísla jsou zase IP adresy přidělované počítačům v internetu. ICANN zajišťuje jedinečnost těchto adres a domén v celém internetu.

Jedná se o neziskovou organizaci založenou r. 1998 s členy z celého světa (jak ze soukromé, tak ze státní sféry). Agendu správy internetu převzala společně se začleněním organizace IANA, která zajišťovala rozdělování adres a domén do té doby.

Podrobné informace lze získat na wikipedii nebo na oficiálních stránkách www.icann.org.

Aby toho nebylo na jednu organizaci moc, rozděluje svoji agendu na regionální organizace:

  • ARIN -  American Registry for Internet Numbers
  • APNIC - Asia Pacific Network Information Centre
  • LACNIC - Latin America and Caribbean Network Infromation Centre
  • RIPE NCC - Réseaux IP Européens Network Coordination Centre

Ripe CMYK

Jak je z názvu patrné, pro nás Evropany je důležitá právě organizace RIPE NCC. Členem této organizace může být jak jednotlivec, tak společnost. Stačí pouze podat přihlášku a zaplatit členský příspěvek - tím získáte možnost účastnit se konferencí a hlasovat o dalším osudu internetu.

Členství v organizaci RIPE je důležité především pro poskytovatele internetu, kterým umožňuje vlastnictví IP adres, koordinované spojení s dalšími poskytovateli a tím i nezávislost na jiných sítích.

Proto také spolupracujeme s poskytovateli internetu, kteří členy RIPE jsou, a přístupy na naše servery máme jištěny z několika sítí zároveň.

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru