WT100

Jak jsme přednášeli na největší konferenci projektového řízení v ČR

IMG 7010Konference PM je svátek všech projekťáků. Pořádá ji společnost PM Consulting spolu s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a my na ni rádi jezdíme. Ani letos jsme nechyběli. A co víc, letos jsme tu o projektovém managementu sami přednášeli.

Jak jsme se k tomu dostali a co konkrétně jsme prezentovali, nám pověděli naši dva řečníci: jednatel Aleš a projektový manažer Lukáš.

Kluci, můžete nám pro začátek říci něco málo o samotné Konferenci PM? O co jde?

Lukáš: Jde o dvoudenní akci, která se koná každý rok v květnu. Letošní ročník byl už 13. My jsme se poprvé účastnili v roce 2019. Jinak středobodem celé konference je projektové řízení. Kolem něj se točí všechny přednášky a workshopy i společenský večer, který je vždycky velmi podnětný.

Aleš: Jde, troufám si tvrdit, o největší a nejpopulárnější konferenci tohoto typu v ČR s účastí specialistů mnoha profesí (projektoví manažeři, scrum masteři, product owneři a další profesionálové z mnoha firem napříč obory od malých společností až po velké korporátní firmy). Jak řekl Lukáš, první (předcovidový) ročník nás nadchl a podruhé už jsme přednášeli.

A co vás vedlo k tomu se takové akce účastnit? XART přece dělá webové stránky, proč tedy projektový management?

Lukáš: Právě proto. ;) Děláme weby, e-shopy, aplikace na míru a online marketing. Každá zakázka je projekt, ve kterém projekťák řídí lidi, peníze a čas. Ale řekl bych, že nás na konferenci v roce 2019 dovedlo to, že jsme hledali cesty, jak projektový management dělat lépe. V té době jsme uměli dobře vést menší projekty, ale u těch velkých nám to docela často zadrhávalo.

Aleš: K tomu nemám co dodat, je to přesně tak, jak popsal Lukáš. Po několika letech hledání té správné cesty, jak řídit projekty i týmy, jsme tušili, že by to chtělo nějakou další inspiraci nebo impuls. Konference PM tím impulsem za mne byla.

IMG 7006 IMG 7012IMG 7014

 

A jak jste se dostali až k tomu, že jste na konferenci sami přednášeli?

Lukáš: Po naší účasti v roce 2019 se v XARTu odehrálo hodně změn. Hlavně jsme zavedli agilní řízení (tzv. SCRUM). Nebylo to ale snadné a pomáhal nám s tím jeden z pořadatelů konference Honza Doležal z firmy PM Consulting. Sám pak přišel s nápadem, abychom o naší implementaci SCRUMu na konferenci přednášeli. Jenže přišel covid. Ročníky 2020 a 2021 se tím pádem nekonaly, a tak jsme si naše vystoupení užili až letos.

Aleš: Doplním, že naše účast na 12. ročníku odstartovala mnohem užší spolupráci XARTu s PM Consulting. S jejím šéfem Honzou Doležalem jsme si sedli a dohodli jsme se, že se o naše zkušenosti z implementace SCRUMu podělíme na dalším ročníku konference. Na něj jsme si ale museli kvůli covidu dva roky počkat, nicméně i to nakonec osobně nehodnotím negativně. Alespoň jsme mohli do naší přednášky zařadit více zkušeností.

O čem vaše přednáška byla?

IMG 7081Lukáš: Pojmenovali jsme ji "SCRUM punkově" s podtitulem "Jak jsme zaváděli SCRUM na vlastní pěst". Jde o to, že agilní rámec SCRUM má vcelku jasně daná pravidla. No a jeho čistá podoba se pro nás moc nehodila, a tak jsme si tyto normy "ohnuli" podle sebe.

Právě toto naše punkové pojetí implementace Honzu zaujalo a navrhnul, abychom si to nenechávali jen pro sebe a podělili se o zkušenosti s ostatními. Naše přednáška měla být inspirací pro ostatní účastníky, pro firmy, které řeší podobné věci jako my. No a taky jsme se samozřejmě chtěli pochlubit, že se nám to zavedení SCRUMu docela daří. :)

Aleš: Co se pravidel týče, dovolím si Lukášovi trošku oponovat. Všechny agilní metodologie (SCRUM, KANBAN, ...) založené na agilním manifestu sice jakési osvědčené procesy mají, ale neexistuje de facto žádný návod z "chytré knihy", který by vám pomohl provést agilní transformaci krok za krokem.

Tak jako neexistují dva stejní lidé, neexistují dvě stejné firmy. Odlišné procesy, projekty, personální zázemí, ale třeba i firemní kultury znamenají pouze to, že je potřeba agilní transformaci provést vždy individuálně a na míru. Za mne je jediným předpokladem dostatek společné vůle ke změně, vytrvalost to zvládnout a firemní kultura, která to "nevzdá".

Zároveň také nedoporučujeme dělat to úplně sami podle nějaké případové studie. V kuloárech se mluví o pár firmách, ve kterých byla agilní transformace to poslední, co firma začala, než se rozpadla. ;) Doporučuji si ideálně najít konzultanty, kteří se na tyto věci vyloženě specializují, třeba právě PM Consulting, nebo alespoň někoho, kdo už má zkušenosti z vlastní firmy/firem.

Naše specifikum bylo zejména to, že paralelně běžících projektů máme opravdu hodně (stovky).

Jak jste zvládli přednášet na takové velké akci?

Lukáš: Příprava byla hektická a tréma obrovská. Samotné vystoupení se nám ale určitě povedlo. Prezentaci jsme si s Alešem rozdělili, mluvili jsme na střídačku a pěkně to do sebe zapadalo. Ještě teď, když na to vzpomínám, cítím ten adrenalin, který jsem zažíval při vystoupení.

Aleš: Souhlasím. Jsem nesmělý introvert ;), takže přednášet před velkým publikem byl trošku adrenalin, ale myslím, že jsme to dali. Samozřejmě, když člověk mluví, soustředí se na obsah sdělení, ale tím, že jsme se střídali, mohu posoudit Lukášův výkon - a ten byl naprosto bravurní.

A co publikum? Byla nějaká odezva?

Lukáš: Protože souběžně běžel paralelní program (přednáška a workshopy), dokážeme zpětně těžko odhadnout, kolik lidí v největším přednáškovém sálu skutečně bylo. Každopádně Alešovi se zdálo, že aspoň 200. ;)

Zpětnou vazbu jsme získali hlavně po skončení přednáškové části během společenského večera. Tam jsme se třeba dali do řeči s projekťáky z ČEZu, kteří obdivovali svobodu malé firmy jako XART a porovnávali ji s prostředním korporátu. Také jsme naše témata prodiskutovali s kolegou z konkurenční agentury Proof & Reason.

A za zmínku určitě stojí i tzv. "open space" bloky, které se konaly druhý den. Tam jsme našimi zkušenostmi přispěli do diskuze na téma "Agenturní vývoj software – zkušenosti s uplatněním agilního řízení".

Aleš: Mne potěšilo, že si naši přednášku vybrali pánové Honza Doležal a Jiří Krátký, organizátoři konference. A po přednášce mě potom ve vestibulu zastavila příjemná dáma, která mi složila drobný kompliment za zajímavý obsah. Z následující krátké společenské konverzace vyplynulo, že ona dáma je prezidentka IPMA ČR, člena národní asociace Internationational Project Management Association, která jako jediná v České republice může certifikovat vrcholné projektové manažery dle standardu IPMA. To mi také udělalo radost.

IMG 7041IMG 7033IMG 7003

 

A jak celkově hodnotíte letošní konferenci?

Lukáš: Když použiju "Heureka hodnocení", tak dávám 5 hvězdiček. :) No, možná 4,5 za tu nervozitu před naší přednáškou. Jinak to bylo skvělé. Přenášky, workshopy i osobní "pokec" s projektovými manažery z různých firem a oborů jsou pro mě inspirativní a motivační. Letos to navíc bylo okořeněné rolí řečníka, na kterou zpětně s radostí vzpomínám.

Aleš: Byl to zážitek a zároveň dosažení dalšího profesního milníku. Těším se na další výzvu!

Díky, kluci, a ať se daří!

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru