WT100

S XARTem na cestách: Poprvé společně na vodě

Kam vyrazit na letošní letní teambuilding?

S XARTem už jsme toho společně zažili poměrně dost, vzpomeňme na noční výstup na Sněžku, koloběžky a lanové centrum v Beskydech nebo loňskou pohodu na Pálavě. Co jsme ještě nezkusili...? No jasně, vodu!

A tak jsme letos mezi možnosti, jak strávit červnový teambulding, zařadili i sjíždění Dyje, královny národního parku Podyjí. A právě tato výzva naše celofiremní hlasování suverénně vyhrála.

IMG33918IMG34067

Proč zrovna Dyje?

Je to jednoduché: Dyje je ideální řekou pro milovníky přírody, klidu a pohody a zároveň skvělou volbou pro začátečníky, protože zejména v okolí Znojma je široká, mírně tekoucí a hodná. No ano, hodná, nemůže za to, že spousta z nás se v její klidné, ledové vodě udělala.

Ale nepředbíhejme.

Naše trasa

Naše společné XARTí dobrodružství začalo na vodácké základně ve Znojmě s názvem Centrum Vodárna.

Tady jsme se posilnili tradičním vodáckým nápojem rumem, který jsme mimochodem dostali ve stylových placatkách XART od našeho kapitána Aleše (děkujeme), vyzvedli jsme si lodě (využili jsme téměř kompletní nabídku půjčovny lodí Dyje: polyetylenové kánoe, nafukovací kánoe i rafty), vyslechli jsme si instruktáž a vypluli jsme.

Ovšem nenechte se zmást: Ač to zní jako rychlovka, zabralo nám to poměrně dost času. Ono než 35 lidí posvačí, pobalí si věci, vyčůrá se a nalodí, chvíli to trvá. Někteří z nás už byli hodně posilnění.

První úsek cesty: kocháme se výhledy a první z nás se koupou

Nakonec jsme nicméně všichni společně vypluli a mohli se začít kochat krásným okolím. Za zmínku v této první části trasy stojí hlavně výhledy na historickou část Znojma s majestátním hradem a rotundou sv. Kateřiny.

Jen dejte pozor, ať vás klidná voda a malebné okolí neukolíbají do příjemné letargie jako některé z nás. To se potom ani nenadějete a z líné pohody vás probere 12stupňová voda a potápějící se loď.

Jak se to může stát? Lehce: stačí, aby dva zadáci začali dělat vylomeniny a cákat na sebe vodu a chudák háček z toho má dodnes trauma... Ne, to kecám, už jsem se vzpamatovala. Koneckonců jak v XARTu říkáme: zážitek nemusí být pozitivní - hlavně, že je silný. A to byl. Navíc jsem měla štěstí a vylovila mě kolemplující posádka raftu, která se se mnou solidárně podělila o suché oblečení i zásobu rumu.

Druhý úsek cesty: konečně to cáká aneb další posádky hlásí lidi přes palubu

Po prvním (pro 97 % zúčastněných naprosto pohodovém) úseku, nás čekala prostřední, dobrodružná část trasy - jezy:

  • Loucký jez, který je bez problému sjízdný pro všechny kánoisty (my jsme tu ovšem menší problémy měli, protože ne všichni si vzali k srdci instruktáž a někteří si vzali až moc rumu)
  • jez Hlaďák, který jsme všichni bez větších potíží obešli, jak nám doporučil pan instruktor (alespoň v něčem jsme ho poslechli)
  • jez Na Hrázi, který všichni kánoisti v pohodě sjeli (někteří u toho zvládli i mávat našemu fotografovi na břehu) a rafťáci po jednom marném pokusu sjet ho s plnou posádkou nakonec "v singlu" také

Třetí úsek cesty: laskavá řeka obklopená zelení (jen se z ní nějak dostat...)

Po víceméně úspěšném zdolání jezů nám zbývalo doplout posledních 1600 metrů po klidné vodě lemované stromy a "zakotvit" u zahrádkářské kolonie na Lahoferově ulici.

Ale nebyli bychom to my, abychom se i na tomto úseku nevykoupali. Možná za to mohly zrádné proudy, zlovolné rákosí anebo snad obojí, ale hned tři naše lodě měly problém s vyloděním a několik členů posádky se nám tu při výstupu trochu "vyrochnilo". Na tomto místě se proto patří poděkovat našim dvěma Alešům, kteří se bez váhání vrhli do vody a lodím i mokrým námořníkům pomohli bezpečně na břeh.

Hoši, děkujem!

Pohoda v kempu u Vranovské přehrady

Poté, co jsme vyždímali oblečení, vyčistili lodě a připravili je k převozu zpátky na základnu (ten už si řeší půjčovna sama), jsme se přesunuli do nedaleké restaurace Na Selské na oběd.

Takový hlad většina z nás už dlouho neměla! Takže nám ty guláše, řízky, vrabci a smažáky přišly opravdu k chuti. I točené pivko.

Nasycení a napojení jsme se následně dopravili do kempu Bítov u Vranovské přehrady, kde jsme strávili zbytek našeho parádního teambuildingu.

Tento kemp v malebné zátoce Vranovské přehrady vám mimochodem můžeme vřele doporučit. Moc se nám tu líbilo. Ubytování i veškeré zázemí, občerstvení, koupání v přehradě nebo v aquaparku, ... co víc si přát? My jsme s sebou navíc měli vlastní paddleboardy, gril, naložené maso, sud piva a kytary, takže jsme si vodu a pohodu užívali i tady, a to až do pozdních nočních hodin.

Teambuilding slovy XARŤáků:

O tom, že se náš letošní letní teambuilding skvěle vydařil, svědčí i dojmy mých kolegů:

  • Andy Cahová: "Za sebe můžu říct, že jsem byla nadšená. Myslím, že nejen pro mě byla plavba na vodě vystoupením z komfortní zóny, ale moc jsem si to užila. Vyšlo nám počasí a následný přesun do kempu a společný večer už byl jenom završením perfektního dne se skvělou partou. A mozoly od kytary mám na prstech ještě dodnes. :D"

  • Peťa Holzerová: "Pro mě (starou vodačku) bylo velkým přáním být na vodě s kolegy a zažít tu pohodu společně - a bylo to naprosto úžasný!"

  • Lukáš Marek: "Hodně mě bavila ta pohoda na vodě a taky to dobrodružství jako sjíždění jezů a (ne)dobrovolné koupání společně s tebou a s Honzou. :D  A paddleboard na přehradě mě chytnul tak, že jsem si ho přidal na wishlist k pořízení, až třeba pojedeme s rodinou k moři. Taky samotná koupačka v přehradě byla super, protože voda tam byla o dost teplejší než v řece. :)"

  • Martin Lola: "Intenzivní, mokrý a skvělý výlet s bezva lidma. :)"

Nezbývá tedy, než poděkovat vedení a organizačnímu týmu za další SUPER AKCI. Děkujeme!

P. S. Celou naši trasu najdete na Mapy.cz.

 

Zaujal tě tento článek? Sdílej ho na svém Facebooku.

Zůstaňte s námi v kontaktu

Zaujal vás tento článek?
Přihlaste se k odběru našeho e-mailového zpravodaje xNews a žádné další novinky vám neutečou!

Navštivte nás:
XART s.r.o.
Novosady 40
(vedle klubu Rock Depo)

Velké Meziříčí
Jsme vám k dispozici
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nahoru